keskiviikko 13. elokuuta 2014



 
 Kyllähän koulun aloitus on jännittävää muutenkin, mutta että englanniksi, vieraassa kulttuurissa ja suoraan kolmannelle. Äitinä olen potenut hirveää morkkista koulunalkua edeltävät viikot ja miettinyt miten ikimaailmassa esikoinen selviää tuosta kombosta. Muistan oman kokemuksen perusteella, että ummikkona koulussa vieraan kielen keskellä ei ole aluksi mikään miellyttävä kokemus. Toisaalta hyvin nopeasti, ihan jo muutamassa kuukaudessa, se vaihtui ihan parhaaksi kokemukseksi.
 
Reippaana jäivät ystävällisten hymyjen ja hauskojen touhujen keskelle ekana päivänä ja mielellään lähtivät kouluun seuraavinakin. Lapset ovat ylipäätään niin ennakkoluulottomia ja luovia keksimään vaihtoehtoisia kommunikaatiotapoja, että ei voi kuin ihmetellä!
 
Täällä on kaksi varteenotettavaa kansainvälistä koulua, joista päädyimme International School of Moshiin, joka näistä kahdesta muistutti eniten suomalaista koulua. Koulutielle täällä lähdetään aikaisin, jo 5-vuotiaana ensimmäiselle luokalle. Pohdimme koulun suhteen myös parasta vaihtoehtoa meidän 4-vuotiaalle keskimmäiselle, jolla siis alkaisi eka luokka jo ensi syksynä. ja Päädyimme syyslukukauden suhteen siihen, että hän on aluksi kolmena päivänä viikossa eskarissa ja sitten keväällä täyden viikon. Helpottaa sitten koulun aloitusta ensi syksynä.
 
Meistä on tuntunut tärkeältä, että koulussa on paljon ymmärrystä suhteessa English as an additional language (EAL) -oppilaisiin. Kun muut oppilaat ovat swahilin ja ranskan tunneilla, A ja muut EAL-oppilaat saavat tukea englannin opiskeluun. Myös tunneilla apua on saatavilla, mikäli tarvetta on. Opettajat ovatkin vakuutelleet meitä moneen kertaan, että tämä on ihan tuttu juttu heille, viimeistään jouluna "sosiaalinen" englanti on jo luistaa. Luvassa on kuitenkin varmasti paljon väsyneitä iltoja näille pienille koululaisille, sillä vieraan kielen kuuleminen päivät pitkät ottaa kovasti voimille. Äiti ja isi saakin sitten huolehtia, että illat ja viikonloput otetaan rennosti!
 
"Äiti, mä selvisin voittajana", tuumasi A ekan koulupäivän päätteeksi. My champion.
 

6 kommenttia:

  1. Voi mikä champion, niin liikkis! Muistan itekin Bosniassa sen alun väsymyksen vieraaseen kieleen. Ja mulla on mennyt ihan ohi kyllä jotain; oman kokemuksen perusteella?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, meitä kyllä koko ajan väsyttää, varmaan osa kulttuurishokkiakin. Aa, ei oo varmaan tullut puheeks koskaan, mutta me asuttiin vuosi jenkeissä, kun olin 11 v ;) Mut siellä ei kyllä ollut paikallisessa koulussa yhtään EAL- ymmärrystä!

      Poista
  2. Jee! Täälläkin iloitaan voittajan fiiliksistä! Terkut koululaiselle, eskarilaiselle ja kotipäivistä vielä nauttivalle ♡♡♡

    VastaaPoista
  3. Ihanat pienet koululaiset! Enkeleitä koulutielle ja voimia äidille ja isille!

    VastaaPoista
  4. Hei Virpi ja teidän ihana perhe! Voi miten hellyyttävä tuo "reppuselkäkuva" ja niin se koulutaival sitten jatkuu teillä siellä ja arki muutenkin. Upeaa jos suomalainen kaveri Alvarille, toivottavasti ovat tutustuneet. Erityisterkut Alvarille ja iloisia koulupäiviä:)
    Pirjo

    VastaaPoista
  5. kiitos paljon. Mun open nimi on Elana mutta sitä täytyy sanoa Miss "Ilena". T. Alvar

    VastaaPoista