torstai 24. heinäkuuta 2014




 
Avustusjärjestöt tulevat ja menevät mutta kirkko pysyy keskellä yhteisöä. Itä-Afrikassa kirkko on merkittävä sosiaalinen vaikuttaja ja toimija. Seurakunnat ja kirkot ovat keskellä elämää ja heillä on paras tuntemus paikallisesta kulttuurista, tavoista, ongelmista, tarpeista ja resursseista. Tämän vuoksi Fida tekee aina työtä yhdessä paikallisen kirkon kanssa. Tavoitteena on varustaa paikallista kumppania niin, että teemme itsemme työttömäksi tällä alalla!

Olemme olleet kiireisiä johtajuushankeen parissa viimeiset kaksi viikkoa. Habari Maalum Collegessa on alkanut kuuden viikon Lemati (Leadership and Management Training) – koulutus, jonka tavoitteena on vastata afrikkalaiseen johtajuusvajeeseen. Opiskelijat ovat itä-afrikkalaisia seurakuntien vastuunkantajia ja johtajia, pastoreita ja koordinaattoreita. Meidän koulutusvastuu keskittyi tälle viikolle, aiheena Kirkko ja yhteisö. Olemme pohtineet yhdessä opiskelijoiden kanssa miten heidän paikallinen kirkkonsa voi vastata yhteisöjen tarpeisiin, köyhyyteen ja epäoikeudenmukaisuuteen. Hyvänä mahdollisuutena yhteisön ja kirkon yhteistyölle olemme esitelleet käytännöllisen Umoja-työkalun.

Umojassa tavoitellaan positiivista muutosta yhteisön olemassa olevien resurssien avulla. Liian usein Afrikassa keskitytään siihen kuinka köyhiä ja kouluttamattomia ihmiset ovat, unohtaen, että heillä on kuitenkin monenlaisia taitoja ja resursseja käytössään. Useimmat kehityshankkeet ovat riippuvaisia ulkopuolisesta avusta ja avun päättyessä ihmiset ja yhteisöt saattavat jäädä aiempaa huonompaan asemaan. Umojan lähestymistapa on täysin päinvastainen.  Ihmisiä rohkaistaan unelmoimaan paremman huomisen puolesta, kartoittamaan yhteisön omia resursseja, luomaan saavutettavia suunnitelmia ja siten yksilö- ja yhteisötason konkreettista, kestävää muutosta. Jokaisessa ihmisessä on valtavasti potentiaalia toimiakseen oman elämänsä ja yhteisönsä muutoksentekijänä!

Viikkoon on sisältynyt paljon yhdessä tekemistä erilaisten osallistavien menetelmien parissa ja vain vähän varsinaista luennointia. On ollut todella etuoikeutettu fiilis olla tekemisissä näiden mahtavien naisten ja miesten kanssa, yhdessä oppien ja maailmaa parantaen. Vaikka fasilitaattorin roolista meillä on vielä paljon opittavaa, on hienoa huomata miten tähänastinen työ- ja elämänkokemus auttaa paljon näissäkin hetkissä.

‘Go to the people,
Live with them,
Learn from them,
Love them.
Start with what they know,
Build with what they have.
But with the best leaders,
When the work is done,
The task accomplished,
The people will say,
“We have done this ourselves”.

Lao Tsu, China 700BC

1 kommentti:

  1. Ihana nähdä sut in action, doing what you love and loving what you do!

    VastaaPoista