lauantai 25. lokakuuta 2014

 
 
 
Työhön sisältyy niin paljon toimistohommia, että on juhlaa päästä välillä kylävierailuille, katsomaan muuttuneita yhteisöjä ja perheitä. Ja niin jaksaa taas puurtaa toimistollakin! Monet uteliaat ja iloiset kasvot jäivät mieleeni ja muistuttavat, miten jokainen lapsi pitää sisällään niin paljon potentiaalia ja tulevaisuuden toivoa.
 
Olin muutama viikko sitten Mwanzassa Fidan kummilapsityön vuositapaamisessa. Paikalla olivat kaikki itä-Afrikan kummilapsityön vastuunkantajat. Uutena oli kiva tutustua moniin uusiin ammattitaitoisiin ja suurella sydämellä työtä tekeviin työkavereihin. Pääsin samalla tutustumaan Mwanzan kummilapsihankkeeseen ja tulin todella iloiseksi työn tuloksista ja työntekotavasta. Fidalla on Mwanzassa pitkä historia erityisesti aids-orpojen parissa tehtävässä kummilapsityössä. Nykyään työtä on laajennettu siten, että siitä ei hyödy koulumaksujen kautta ainoastaan haavoittuvassa asemassa olevat kummilapset, vaan myös koko kyläyhteisö.
 
Alueen koululaiset on osallistettu lasten komiteoihin ja kerhoihin, joissa he mm. oppivat käytännönläheisesti malliviljelmien kautta tuottavampia viljelymenetelmiä ja vievät uutta tietoa perheisiin. Malliviljelmät ovat yhteisön nähtävillä, jolloin jokainen voi itse tulla toteamaan perinteisten ja uudistuvien viljelymenetelmien tuottavuuseroja. Ruoantuotannon tehostaminen lisää luonnollisesti perheiden hyvinvointia ja parantaa toimeentuloa.
 
Oli erityisen hienoa huomata, miten yhteisö on sisäistänyt lasten osallistuvuuden tärkeyden ja samanaikaisesti ottanut vastuuta haavoittuvassa asemassa olevista lapsista. Jotkut entiset kummilapset, jotka ovat nyt jo kasvaneet "ulos" ohjelmasta, toimivat vapaaehtoisina ja heidän roolinsa on korvaamattoman tärkeä. Kun eräältä heistä kysyttiin, miksi hän haluaa olla mukana vapaaehtoisena tässä hankkeessa, hän kertoi itse saaneensa tämän työn kautta niin suuren avun, että haluaa omalta osaltaan olla auttamassa nyt muita...
 
Lasten ilo ja toiveikkuus sytyttivät jälleen kerran tämän työn tärkeydelle. 
 
Onko Sinulla jo kummilapsi? Klikkaa tulekummiksi.fi !


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti